Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Λαογραφικό μουσείο στον Ορθέ Μυλοποτάμου

Ένα αξιόλογο και εντυπωσιακό σε εκθέματα λαογραφικό μουσείο λειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Ορθέ του Δήμου Μυλοποτάμου.
11/10/2013
Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου στις 18 Αυγούστου και από τότε δέχεται τους επισκέπτες του, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κρήτη των περασμένων αιώνων μέσα από δεκάδες εκθέματα.
 
Την διάσωση των αντικειμένων και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μουσείου είχε η Λαογραφική Εταιρεία Ορθέ, η οποία μέσα από τις δωρεές των κατοίκων του παραδοσιακού και όμορφου χωριού, κατάφερε να δημιουργήσει μια εξαιρετική σε αριθμό και πρωτοτυπία συλλογή.
 
Από την πλευρά του ο Δήμος Μυλοποτάμου ανακαίνισε και ευπρέπισε το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο παραχώρησε για την στέγαση του μουσείου.
 
Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει πως λειτουργούσε το παλιό Κρητικό Σπίτι, καθώς επίσης τα αγροτικά εργαλεία του αγρότη και κτηνοτρόφου του περασμένου αιώνα.
 
Το μουσείο διαθέτει επίσης συλλογή επαγγελματικών εργαλείων, συλλογή παλαιών νομισμάτων και βιβλίων, φωτογραφικού υλικού και ειδών της Κρητικής λαϊκής μας παράδοσης. Έχει διαμορφωθεί, λοιπόν, ένας επισκέψιμος χώρος, αξιόλογος για το περιεχόμενο του, καλοστημένος και διαθέσιμος για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, τους νέους που μπορούν να αποκομίσουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή των περασμένων γενεών και βέβαια για τους μαθητές και τα σχολεία, που μπορούν να κάνουν μια χρήσιμη και εποικοδομητική εκδρομή στον Ορθέ.
 
Το Λαογραφικό Μουσείο Ορθέ είναι ανοικτό, τακτικά κάθε Κυριακή κατά τις ώρες 10:00 - 13:00.
 
Για άλλες ώρες και ημέρες ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα: 6945940102 και 2834092106.
 
Η είσοδος είναι δωρεάν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: