Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Συγκίνησε η εκδήλωση για τον Αλφιανό λυράρη Γιάννη Δάνδολο


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013, στο κατάμεστο Ωδείο Ρεθύμνου, και πλαισιώθηκε με τρισάγιο στη μνήμη του, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Έπαιξαν λύρα οι Μιχάλης Παυλάκης και Κωστής Βεργιανάκης, λαούτο οι Μανώλης Μανιαδάκης (ο κυριότερος και διαχρονικός συνεργάτης του Γιάννη Δάνδολου) και Στρατής Μαμαλάκης, κιθάρα ο Σπύρος Παπαδάκης και σφυροχάμπιολο ο παπά Στεφανής ο Νίκας, που είχε και την επιμέλεια αλλά και εκφώνησε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ενώ στο τραγούδι συμμετείχε ο Κώστας Βερδινάκης.

Η ομιλία του π. Στεφανή Νίκα ήταν μια έκπληξη, ολόκληρη σε μια ζωντανή κρητική διάλεκτο, που ανέδιδε όχι μόνο το γλωσσικό αλλά και το εκφραστικό και ακόμη και το ηθικό άρωμα της παραδοσιακής κρητικής κοινωνίας. Ανέδειξε άριστα την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιάννη Δάνδολου, του «αγαπημένου των μερακλήδων», του τίμιου και εργατικού οικογενειάρχη, του εξαίρετου και πολυτάλαντου λυράρη και μαντιναδολόγου (και δασκάλου της λύρας, αφού ο Κώστας Μουντάκης τον είχε επιλέξει ως στενότατο συνεργάτη του), αλλά και πρόωρα χαμένου από ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 32 ετών, παλληκαριού της Κρήτης.

Την παράσταση έκλεψε ο εγγονός του Γιάννη Δάνδολου, Γιάννης Βεργιανάκης, που έπαιξε λύρα στη μνήμη του παππού του, μεταφέροντας μέσα στο χρόνο την πολύτιμη κληρονομιά της οικογένειάς του. Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε στο κοινό πλούσιο αλφιανό κέρασμα.

Θ. Ι. Ρ. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: