Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΑΣ Μυλοποτάμου: Αναμένεται η έγκριση από ΕΕ της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης



ΕΑΣ Μυλοποτάμου: Αναμένεται η έγκριση από ΕΕ της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης




Το ελαιόλαδο «Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης» αναγνωρίστηκε σαν προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1993 (ΦΕΚ Β 769/30-09-1993). Καλλιεργούμενες ποικιλίες στον Μυλοπόταμο είναι Κορωνέϊκη κατά 90% και Χονδρολιά κατά το υπόλοιπο 10%. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κονιός «έχουμε κάνει αίτημα για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ». Πιο συγκεκριμένα ζητείται η επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Αρκαδίου, Γεροποτάμου και Κουλούκωνα, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Επαρχίας Μυλοποτάμου. «Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό από το ΥπΑΑΤ και αναμένουμε μέσα στο έτος να εγκριθεί από την ΕΕ»,
προσθέτει ο Διευθυντής της Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο φάκελος της αίτησης τροποποίησης, η περιοχή για την οποία υποβάλλεται το αίτημα επέκτασης της ζώνης είναι τμήμα της επαρχίας Μυλοποτάμου. Σαν τμήμα μιας ενιαίας επαρχίας, μικρής σε έκταση, (συνολικά 414.000 στρ.) διαθέτει ανάλογες εδαφοκλιματικές συνθήκες και μετεωρολογικά δεδομένα με την περιοχή του Βόρειου Μυλοποτάμου για την οποία υπάρχει ήδη καταχώριση της ονομασίας.

Όσον αφορά την παραγωγή ο κ. Κονιός αναφέρει τα εξής: «Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου συλλέγεται ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής. Η παραγωγή του ελαιολάδου για το 2011 ήταν ελάχιστη επειδή δεν ήταν η καλή χρονιά για τα ελαιόδεντρα. Σε μια καλή χρονιά το ελαιόλαδο ΠΟΠ που τυποποιεί η Ένωση ανέρχεται περίπου στους 200 τόνους. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 2 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο που παρασκευάζει και συσκευάζει η Ένωση το προωθεί στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου μέσα από το δικό μας σούπερ μάρκετ. Το 5λιτρο πουλιέται γύρω στα 14 ευρώ. Φέτος κάνουμε προσπάθειες να αυξήσουμε την ποσότητα ελαιολάδου που αγοράζουμε από τους παραγωγούς. Μπαίνουμε σιγά – σιγά στην αγορά και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο».

Το ελαιόλαδο έχει χρώμα ιδιαίτερα ελκυστικό (κίτρινο-χρυσαφί) και κατά την κατανάλωση του δημιουργεί φρουτώδη αίσθηση. Βρίσκεται από ποιοτικής άποψης σε υψηλή θέση. Αυτό το γεγονός δεν οφείλεται μόνο στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και στις καλλιεργητικές τεχνικές της παραγωγής.

Η ΕΑΣ Μυλοποτάμου, θέλοντας να εξασφαλίσει την ποιότητα του ΠΟΠ ελαιολάδου, δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της ένα σύγχρονο χώρο συγκέντρωσης, φύλαξης και εμπορίας ελαιολάδου. Η μονάδα διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 300 τόνων. Κατά την παραλαβή του ελαιολάδου γίνεται δειγματοληψία και ανάλυση του δείγματος στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Το λάδι κατηγοριοποιείτε βάση των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του και στη συνέχεια οδηγείται στις δεξαμενές.

Απόδειξη Προέλευσης
Για να παραχθεί το ελαιόλαδο «Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης» οι μεταποιητές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ελαιόκαρπο που προέρχεται αποκλειστικά από ελαιόδενδρα της ζώνης ΠΟΠ, από ελαιοπαραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, και από τις δύο επιτρεπόμενες ποικιλίες.
Ο κάθε μεταποιητής που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λάδι, υποχρεούται να τηρεί ενημερωμένο μητρώο που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με την προέλευση του ελαιοκάρπου που χρησιμοποιήθηκε, τις πραγματικές συνθήκες παραγωγής και παραλαβής του και τους ισχύοντες τεχνολογικούς όρους.
Στο μητρώο αυτό αναφέρονται ημερησίως τα ονόματα των ελαιοκαλλιεργητών που παρέδωσαν τον ελαιόκαρπο, οι ακριβείς ποσότητες που παρέδωσαν καθώς και η παραχθείσα ποσότητα λαδιού.
Οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να διατηρούν ενημερωμένο μητρώο στο οποίο να αναγράφονται οι ποσότητες ελαιοκάρπου που προορίζεται για την παραγωγή ΠΟΠ «Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης».
Σταύρος Παϊσιάδης
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: