Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΕΥΧΕΣ



Τη νέα χρονιά ας είναι η ζωή γεμάτη όμορφα, λαμπερά και χαρούμενα χρώματα. Ας μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ας γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ας κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας, ας αγαπήσουμε τον κόσμο γύρω μας και ας μας αγκαλιάσει η χαρά και η καλοσύνη!! Καλή Χρονιά Και Ονειρεμένο 2010 για εσένα και την οικογένειά σας.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ







Σε αυτή τη φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Μ, Alex Manoloudis, ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Γ, ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΑΣΒΙΛΗ ΚΑΧΑΜΠΕΡ, ΠΕΡΑΘΩΡΑΚΗΣ Α, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ, ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΗΣ, ΜΟΣΧΟΝΑΣ, ΠΛΑϊΤΗΣ Χ, ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ, ΝΤΑΝΙΕΛ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΤΑΡΑΣ Γ, ΔΑΜΟΥΛΗΣ, ΠΕΡΑΘΩΡΑΚΗΣ Ν, ΣΤΑΡΑΣ Ν, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΔΑΦΝΩΜΥΛΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 1984-1985
Σε αυτή τη φωτογραφία: Ν.ΔΡΑΓΑΣΗΣ, Γ.ΛΥΡΩΝΗΣ, Μ.ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, Μ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.ΜΑΡΟΥΛΗΣ, Ε.ΚΑΡΑΒΑΝΟΣ, Μ.ΚΑΤΣΑΜΑΣ, Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Μ.ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ, Ν.ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ, Γ.ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, Μ.ΚΑΡΑΒΑΝΟΣ, Α.ΟΥΡΑΝΟΣ, Μ.ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Η Περιβαλλοντική ομάδα

2. Εισαγωγή

3. Η Ιστορία του κρασιού (το χθες μέσα από τις Ιστορικές πηγές)

4. Η Γλωσσολογική και λαογραφική προσέγγιση του κρασιού και του αμπελιού.

5. Η σημερινή κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας.

6. Οι παραγωγοί του οίνου στην Κρήτη.

7. Επιπτώσεις από τη χρήση του οίνου (θετικές και αρνητικές).

8. Το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη (ζοφερό ή ελπιδοφόρο)

9. Το σενάριο της ταινίας «η αναζήτηση του οίνου στην Κρήτη» ή «…….» ή «…….»

1. Η περιβαλλοντική ομάδα

  1. Βλαχάκης Ελευθέριος
  2. Δανδουλάκης Αλ.- Μιχαήλ
  3. Λυρώνη Βίκυ
  4. Μοσχάκης Ελευθέριος
  5. Νησωτάκη Μαρία
  6. Πραπανίκος Τιμόθεος
  7. Σεληνιωτάκη Πέλλα
  8. Τζιράκη Μαριλένα
  9. Αλεξάκη Ιωάννα
  10. Αναστασάκης Μιχάλης
  11. Βουρλιδάκη Μαρία
  12. Γιαλιτάκη Καλλιόπη
  13. Θαλασσινάκης Χριστόφορος
  14. Κλεισαρχάκη Μιχαέλα
  15. Μηλιωτάκη Μαρία- Ελένη
  16. Παπαργυρίου Γεώργιος
  17. Παρασύρη Άννα
  18. Στεφανάκης Κων/νος
  19. Σηφάκη Δέσποινα
  20. Φραγκιαδάκης Γεώργιος
  21. Χιονακάκη Μαρίνα
  22. Κοκολάκης Αλέξανδρος
  23. Σαντικλλάρη Σωτηρία
  24. Σπυριδάκη Ελένη
  25. Αλεξανδράκη Κάλλια
  26. Χαμαλάκης Εμμανουήλ
  27. Παπαδάκης Αλέξανδρος
  28. Σαριδάκη Ελένη
  29. Σημαιάκη Μαρία
  30. Σηφάκης Νικόλαος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ιστορία κάθε ομάδας, κάθε παρέας έχει τη δική της διαδρομή. Έτσι η πορεία αυτής της ομάδας που είχα την τύχη να είμαι μέλος και να συντονίσω, είχε πολλούς σταθμούς. Είχε ακόμα εξαιρετικούς συνοδοιπόρους παθιασμένους για να φτάσουν στην Ιθάκη της γνώσης και της αναζήτησης.

Στη δύσκολη για την εκπαίδευση εφετινή χρονιά η μικρή αυτή ομάδα έψαχνε απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που ενώ υπήρχε εδώ και δεκαετίες δεν επιχειρήθηκε να δοθούν οι απλές απαντήσεις που η ίδια η Ιστορία έδινε.

Το αγροτικό πρόβλημα όπως αποκλήθηκε βρίσκει τον αμπελώνα της Κρήτης στο κρισιμότερο ίσως στάδιο (εδώ και 2.500 χρόνια) για την εξαφάνιση του. Ποικιλίες που διατηρήθηκαν επί χιλιάδες χρόνια, οικοσυστήματα που έθρεψαν τον άνθρωπο και εκατοντάδες οργανισμούς κινδυνεύουν με ολικό αφανισμό. Μια σημαντική για την βιοποικιλότητα αλλά και την πολιτιστική ποικιλότητα. Η παγκοσμιοποίηση αντί να αποτελέσει ευκαιρία και πλεονέκτημα αποτελεί ήδη μια ορατή και τεράστια απειλή.

Το υλικό που βρέθηκε στην πορεία αυτού του σχεδίου εργασίας (η οποία προέκυψε από την ενασχόληση εκτός του ανηλεούς και σφικτού ωρολογίου-επέκταση του αναλυτικού- προγράμματος του σχολείου) με εντυπωσίασε ευχάριστα.

Ειδικά το υλικό που αφορά την Ιστορία του αμπελιού και του οίνου νομίζω για πρώτα φορά συνθέτει τόσες πολλές και διαφορετικές πηγές. Ο συνδυασμός της τεράστιας ενέργειας (με τον άπειρο χρόνο) που έβαλαν όλοι (μαθητές /μαθήτριες καθηγητές καθηγήτριες) μαζί με τον ενθουσιασμό στις ομάδες, οδήγησε σε μια πλημμυρίδα υλικού που δύσκολα αξιολογούνταν. Μέσα από τα φίλτρα της ομαδικής δουλειάς αλλά και των «εσωτερικών παρουσιάσεων» προέκυψε το παρακάτω υλικό.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"ΚΡΗΤΗ" ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ!


ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ!!
ΣΙΓΑΝΟΣ : Χορεύεται με τα χέρια πλεγμένα στους ώμους και αποτελεί την εισαγωγή στον πεντοζάλη. Τα βήματα είναι όμοια με του πεντοζάλη αλλά σιγανά και απαλά. Ο χορός χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες.
ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ: Το όνομα του οφείλεται στα πέντε βήματα (ζάλα) τα οποία επαναλαμβάνονται και γίνονται δέκα. Είναι παρόμοιος με τον χορό "πυρρίχιο", πολεμικό χορό των αρχαίων Ελλήνων. Οι χορευτές, που είναι και άντρες και γυναίκες, είναι πιασμένοι από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα.
ΣΥΡΤΟΣ: Ο συρτός ονομάζεται αλλιώς και Χανιώτικος. Έχει διάφορες παραλλαγές σ'ολόκληρο το νησί ενώ χορεύεται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι πιασμένοι χέρι - χέρι στο ύψος του ώμου. Είναι ήπιος χορός αλλά με πολλές φιγούρες από τον πρώτο χορευτή.
ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ : Το όνομα του προέρχεται από το Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο. Εναλλακτική ονομασία του χορού είναι πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτικος. Χορεύεται μόνο από άντρες και έχει οκτώ βήματα.
ΣΟΥΣΤΑ : Το όνομα του χορού οφείλεται στο ρυθμικό ανεβοκατεβάσματα του κορμιού. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες (σε ζευγάρια) αντικριστά και έχει ερωτικό χαρακτήρα. Αποτελείται από 6 βήματα.
Εκτός από τους 5 αυτούς χορούς υπήρχαν και άλλοι όπως ο απανωμερίτης, ο κατσιμπαρδιανός, κ.α αλλά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορεύονται

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΑΔΙΑ ΡΑΚΙΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 22-11-09 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 Ο ΣΥΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΒΡΑΔΙΑ ΡΑΚΙΣ ΣΕ ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΒΕΝΕΡΑΤΟ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΗΛ 6978483808
ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ !!!!!!!



Από την πέμπτη 8 Οκτώβριου και κάθε πέμπτη 8 με 10 το βράδυ λέμε τώρα οσο αφορα το 10. Μαζί σας θα είναι η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ και ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ. Θα ακούτε για 2 ώρες κριτική επιλεγμένη μουσικοί. Aπό τον ΤΑΛΩ fm στους 88,6 για Ρέθυμνο και Χανιά και από την ιστοσελίδα του σταθμού www.talosfm.gr την εκπομπή ……………. ??????

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΜΟ



ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 - ΩΡΑ 9.45 ΤΟ ΠΡΩΙ

24ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΜΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Royal Blue (TROULIS GROUP)

Η Πολιτιστική Κίνηση Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με το Δήμο Γεροποτάμου και τους ιδιοκτήτες του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Royal Blue διοργανώνει φέτος το 24ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών, το Σάββατο 22 Αυγούστου 2009, στην περιοχή Πανόρ-μου, στην πολυτελή αίθουσα του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος της οικογένειας ΤΡΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (TROULIS GROUP), που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουρ¬γία και τους ευχόμαστε καλές δουλειές.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Μετρό της ώρες της στιγμές για να βρεθώ κοντά σου. Να με αγκαλιά σουν τρυφερά τα χεριά τα δικά σου.

Στην σκέψη μου καθημερνός υπάρχεις κοπελιά μου. Και έκανες και κατάληψη στην έρμη την καρδία μου.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΜΕΛΙΔΟΝΙ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΙΣΤΟΡΙA

H παρουσία του Μελιδονίου στο χώρο είναι συνδεμένη με το σπήλαιο του, το Γεροντόσπηλιο.
Οι ανασκαφές στο σπήλαιο απέδειξαν ότι είχε κατοικηθεί από τον προϊστορικό άνθρωπο, μετά έγινε ιερό που λατρεύτηκε ο Γίγαντας φύλακας της Κρήτης, Τάλως, και μετά, όπως μαρτυρεί η επιγραφή της εισόδου του σπηλαίου λατρεύτηκε ο Τάλαιος Ερμής.
Ο τόπος γύρω από το σπήλαιο κατοικήθηκε από βοσκούς. Η παράδοση αναφέρει ότι κάποια μέρα ένας βοσκός έχασε μια κατσίκα και την βρήκε να πίνει νερό που ανάβλυζε από μια μικρή πηγή σε ένα σημείο οπού τώρα είναι η πλατεία του χωριού.
Στο σημείο που βρέθηκε το νερό ανοίχτηκε ένα πηγάδι το σημερινό ''βασιλικό πηγάδι'' για τις ανάγκες των κατοίκων. Με το πέρασμα των χρόνων σε κάθε αυλή υπήρχε και το πηγάδι της οικογένειας, φτάνοντας σήμερα να σώζονται 103.
Η θέση του χωριού κοντά στη θάλασσα αλλά και στο Ρέθυμνο βοήθησε στην ανάπτυξη του.
Η ονομασία Μελιδόνι προέρχεται από το βυζαντινό επώνυμο Μελιδόνης το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα στο χωριό μας και στην Κρήτη.
Στο Μελιδόνι ζούσαν 195 οικογένειες με 780 περίπου κατοίκους. Υπήρχαν 172 σπίτια με 359 δωμάτια. Στο ίδιο σπίτι κατοικούσαν πάνω από μια οικογένειες, φιλοξενούνταν τα ζώα τους και ήταν και αποθηκευτικός χώρος γεννημάτων. ο φόρος κατοικίας ήταν βαρύς και ανάλογος με τις πόρτες του σπιτιού εξωτερικές και εσωτερικές.
Τα δέντρα που καλλιεργούσαν οι Μελιδονιώτες ήταν οι ελιές και οι χαρουπιές γιατί αποτελούσαν βασική τροφή ανθρώπων και ζώων. Συνολικά υπήρχαν στο Μελιδόνι 689 δέντρα, δηλ 3,5 δέντρα για κάθε οικογένεια.
Παρά τις αρνητικές συγκυρίες το Μελιδόνι εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Μυλοποτάμου. Στο Μελιδόνι είχε έδρα του και ο επίσκοπος Αυλοποτάμου Παρθένιος, γνώστης της Αστρονομίας και σπουδαίος ζωγράφος.
Κατά την επανάσταση του 1821 το Μελιδόνι εκπροσωπήθηκε επάξια από τους αδελφούς Μελιδόνη, τον Γιώργη, τον Αντώνη και τον Ηλία.
Ο Γιώργης ταξίδεψε σε πολλές χώρες, σπούδασε ιατρική και έγινε οπαδός του διαφωτισμού. Γυρίζοντας πίσω στην πατρίδα αγόρασε το εμβόλιο για την ευλογιά και το έφερε πρώτος στην Κρήτη. Δίδαξε στους Κρητικούς πώς να αλληλοεμβολιάζονται και να σώζονται από την ευλογιά που μάστιζε το νησί. Υπηρέτησε ως σύμβουλος του πρώτου διοικητή της Κρήτης, Μιχαήλ Κομνηνού Αφεντούλη.
Ο Αντώνης πολέμησε εντός και εκτός της Κρήτης και διακρίθηκε για το θάρρος και την αποφασιστικότητα του. Τιμήθηκε από τον Αφεντούλη με τον βαθμό του πεντακοσιάρχου αλλά δυστυχώς δολοφονήθηκε από τον συμπολεμιστή του Ρούσο Βουρδουμβά στο μοναστηράκι Αμαρίου στις 2-3-1822.
Ο Ηλίας πολέμησε πλάι στον Γ. Καραϊσκάκη και σκοτώθηκε στη μάχη του Φαλήρου το 1827.
Η αδυναμία των Τούρκων να καταπνίξουν την επανάσταση του 1821 τους ανάγκασε να ζητήσουν τη βοήθεια του Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου ο οποίος δέχτηκε υπολογίζοντας τη προσάρτηση της Κρήτης στην Αίγυπτο.
Ο Χασάν Πασάς αποβιβάστηκε στη Σούδα στις 28 Μαΐου του 1822 και κινήθηκε ταχύτατα προς ανατολάς φθάνοντας στο Μελιδόνι. Οι άμαχοι κλείστηκαν στο σπήλαιο και σώθηκαν. Ο Χασάν προχώρησε ανατολικότερα και συνέχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και είχαμε το δράμα της Μιλάτου.
Στις αρχές του οκτώβρη του 1823 φτάνει στο Μελιδόνι και στρατοπεδεύει ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με νέο αρχηγό τον Χουσεΐν Μπέη. Οι Μελιδονιώτες, 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές κλείνονται και πάλι στο σπήλαιο. Ο Χουσεΐν μαθαίνει τον τόπο και τον αποκλείει, ζητώντας από τους Μελιδονιώτες να παραδοθούν. Η απάντηση ήταν ''Θάνατος, όχι υποταγή''. Ο αποκλεισμός διήρκεσε τρείς μήνες που πέρασαν με ανελέητες εφόδους, επιθέσεις και τεχνάσματα χωρίς αποτέλεσμα. Το δράμα των έγκλειστων κορυφώνεται στις 24/1/1824. Ο Χουσεΐν κλείνει την είσοδο του σπηλαίου με καπνογόνα υλικά (άχυρα, λάδια, πυρήνες,…) βάζει φωτιά και από τους καπνούς βρίσκουν φρικτό θάνατο οι 400 αποκλεισμένοι. Μετά από μέρες μπήκαν στη σπηλιά και εσύλησαν τα πτώματα.
Η προσφορά του Μελιδονίου στις επαναστάσεις που ακολούθησαν σ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα δεν υπολείπεται των αγώνων κανενός μέρους της Κρήτης ή της Ελλάδας.
Στο Μελιδόνι λειτούργησε το 1842 ένα από τα πρώτα οργανωμένα σχολεία με πρωτοβουλία του Εμμ. Βυβιλάκη.
Η επιλογή μάλιστα του Μελιδονίου ως έδρα του Δήμου αλλά και ως έδρα της ''Γενικής Επαναστατικής Συνελεύσεως των Κρητών'' από τις 13 έως 17 Οκτωβρίου 1897 κατά την οποία αποφασίστηκε η αυτονομία της Κρήτης σίγουρα δεν ήταν τυχαία.
Το Μελιδόνι συνέχισε να προσφέρει σ' όλους τους αγώνες του Έθνους συνεισφέροντας σε παλικάρια στο Μακεδονικό αγώνα (εξ ου και το παρατσούκλι 'Μακεδόνας' που ακόμα υπάρχει στο χωριό.
Μελιδονιώτες πολέμησαν επίσης στην Μ. Ασία αλλά και στην Μάχη της Κρήτης Κι μετά μπήκαν και στην Εθνική Αντίσταση.
Πολλοί ακόμα Μελιδονιώτες έχουν διακριθεί στα γράμματα τις τέχνες αλλά και τη πολιτική.
Σήμερα το Μελιδόνι είναι ένα ζωντανό χωριό, ανήκει στο Δήμο Γεροποτάμου και είναι μάλιστα και Ιστορική Πρωτεύουσα του Δήμου και συγκαταλέγεται στο κατάλογο των οικισμών ''ύψιστης πολιτιστικής κληρονομιάς''.
Το σπήλαιο παίζει σήμερα πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του χωριού αφού λόγο της ιστορίας του αλλά και του σπηλαιολογικού ενδιαφέροντός του αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, Ελλήνων και αλλοδαπών.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΑΛΑΙΑ ΟΡΗ.


ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ :

α) Πεζοπορική : Αλόιδες - Μονή Βωσάκου - Απλαδιανά

Από τις Αλόιδες από αγροτικό δρόμο και μονοπάτια φθάνουμε και επισκεπτόμαστε

τη Μονή Βωσάκου.Συνεχίζουμε δυτικά και βρισκόμαστε ανάμεσα στις κορυφές

Κουλούκωνα και Κουτσοτρούλη.Ακολουθώντας μονοπάτι και χωματόδρομο με θέα

το χιονισμένο Ψηλορείτη τελειώνουμε την πορεία μας στα Απλαδιανά,όπου και

συναντάμε την ορειβατική ομάδα.

Ώρες πορείας 4,5 Αρχηγός : Λαγκουβάρδος Μανώλης

β) Ορειβατική : Μουρτζανά - Κουλούκωνας - Μουρτζανά

Ώρες πορείας 5,5 Αρχηγός : Αλιφιεράκης Κώστας.

Υψομετρική διαφορά 900μ. Το πρώτο 1/3 της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο.

Το δεύτερο 1/3 της διαδρομής γίνεται σε διακριτό μονοπάτι με κλίση.

Το τρίτο 1/3 της διαδρομής γίνεται σε δάσος με ήπια κλίση.

Η θέα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι φανταστική.

Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στα Μουρτζανά και ένωση με την πεζοπορική ομάδα.

Στάση μίας ώρας στη Δροσιά ( Γενί Γκαβέ ),γνωριμία με τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.
Αναχώρηση Κυριακή 17 Μαίου στις 8.00 το πρωί από τα ΚΤΕΛ στη Χανιώπορτα
Πληροφορίες: 2810 334334

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανωγείων 2 και Θερίσσου

Τηλ.FAX. 2810 253637

Email: muloriza@yahoo.gr

www.muloriza.blogspot.com

Ο Δήμος Κουλούκωνα και ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου εόρτασαν

Την Κυριακή 10-5-2009 για έβδομη συνεχή χρονιά στην Ιερά Μονή χαλέπας

Μυλοποτάμου, τη γιορτή μνήμης και αγάπης προς τους πεσόντες νεκρούς

Κληρικούς και λαϊκούς της ευρύτερης περιοχής Μυλοποτάμου και γενικώτερα της Κρήτης , κατά τους μακραίωνους απελευθερωτικούς αγώνες του Κρητικού λαού.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση από τους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Έγιναν σχετικές ομιλίες από τον Δήμαρχο Κουλούκωνα κ. Δημήτριο Κόκκινο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου κ. Αλέξανδρο Κοσκινά . Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των νεκρών. Ο κ. Νίκος Σκουραδάκης μέλος της επιτροπής αναστήλωσης της Μονής διάβασε ποίημα αναφερόμενο σ αυτή. Μετά το τέλος της γιορτής προσεφέρθει σε όλους τους παρευρισκομένους το παραδοσιακό πιλάφι με βραστό κρέας τυρί ελιές και άλλα εδέσματα με μπόλικο κρασί. Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δια την χοροστασία του. Τον Πανασιολογιότατο πατέρα Πορφύριο Αουάντ μοναχό της μονής, τον Αιδεσιμότατο Γεώργιο Μυρθιανό πρόεδρο επιτροπής αναστήλωσης της μονής, τον Αιδεσιμότατο Νικόλαο Παπαδογιάννη. Την Βουλευτή Ρεθύμνης κα Όλγα Κεφαλογιάννη για την

Παρουσία της, τον Δήμαρχο Κουλούκωνα κ. Δημήτριο Κόκκινο συνδιοργανωτή και συνχορηγό της γιορτής, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κ. Εμμ. Σταυρακάκη και κ. Αντώνιο Μπαργιαντάκη, τον Αντιδήμαρχο κ.Χαράλαμπο Κιαγιά, τον Βασίλειο Παπαδογιάννη προϊστάμενο συγκροτήματος Ο.Τ.Ε. Ηρακλείου, τον κ. Απόστολο Κλινάκη πρόεδρο Δασκάλων και Nηπιαγωγών Hρακλείου, τον κ. Μανόλη Χρονιάρη επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου, όλους τους ιεροψάλτες και ιδιαίτερα τον κ. Γεώργιο Κορναράκη τον κ.Εμμ. Μελισουργάκη και τον κ.Μιχάλη Σαμόλη,τα Προεδρία και τα Δ.Σ. των πολιτιστικών Συλλόγων Αγριδίων, Κρυονερίου, Αίμονα, Χώνους που συνεπικουρούσαν την γιορτή και ιδιαίτερα τους Προέδρους τους κ Νίκο Μαρρή, Εμμ. Βενιανάκη, Ζαχαρία Σαμόλη , Ζαχαρία Γεμιστό. Τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλ. Αγιάς κ Εμμ. Παπαδογιάννη ,τον πρόεδρο του πολ. Συλ. Αγίου Μάμα κ. Μιχάλη Σαρρή τον πρόεδρο του πολ. Συλ. θεοδώραςκ. Γεώργιο Φλουρή, τους κυρίους.Τάσσο Μαρρή ,Ελεύθεριο Παρασύρη, Μιχάλη Τσαχάκη και της κυρίες Ελένη Μυρθιανού και Βασιλεία Σφακιανάκη, την κα Ελένη Λυρώνη από τον Δήμο Κουλούκωνα, τον κ. Ζαχαρία Μπαντουβά γιά την φιλική προσφορά του λεωφορείου σε χαμηλότερη τιμή. Καθώς επίσης όλους τους φίλους, τα μέλη ,και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μετά των οικείων τους που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία της φετεινής εκδήλωσης. Χαιρετισμό έστειλαν πού δεν μπόρεσαν να παρασιτούν ένεκα ανειλημμένων υποχρεώσεων οι παρακάτω.

1 Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ειρηναίος 2 Η κα Μαρία Σκραφνάκη Βουλευτής

3.Ο Κος Κώστας Μπαντουβάς Βουλευτης 4Ο κος Γιάννης Σκουλάς Βουλευτής

5 Ο κος Μανόλης Στρατάκης Βουλευτής6 Ο κος Βασίλης Κεγκέρογλου Βουλευτής

7Ο κος Ηλίας Λαμπίρης Βουλευτής 8 Ο κος Μιχάλης Τρούλης Φιλόλογος Συγγραφέας 9 Ο κος Νίκος Ηλιακής πρόεδρος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ


ΓΙΟΡΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ
( Ι. Μ. ΧΑΛΕΠΑΣ ) ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Ώρα 07΄00 συγκέντρωση στη Χανιώπορτα
επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση.
Άφιξη στην Ι Μονή Χαλέπας. Εκκλησιασμός και γεύμα, προσφοράς του Συλλόγου Μ.
Αναχώρηση για τον Κούμο – τη Λίμνη Κουρνά – την Αργυρούπολη . Δείπνο προσφορά του Συλλόγου Μ. Επιστροφή στο Ηράκλειο στις 20΄00. Τέλος εκδρομής.

Για τα μέλη του Συλλόγου 20 € . Παιδιά 15 € .

Για τους φίλους του Συλλόγου 30 €. Παιδιά 25 €.

Τηλέφωνα: 6972077057. 6978483808. 2810262501

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Σάββατο 7/02/09 έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου στο κέντρο του Ζαχαρία Πετούση στην Αμουδάρα.
Πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση . Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Κοσκινάς Αλέξανδρος καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά. Κάλεσε όλα τα μέλη να βοηθήσουν στην επανίδρυση της τράπεζας αίματος και την ίδρυση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου.
Το Δ.Σ ευχαριστεί όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους χορηγούς επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοπαταμιτών Κο Εμμανουήλ Χρονιάρη , το επίτιμο μέλος του συλλόγου Κα. Λίτινα Ρούσα και την Δ/δα Μακρακάκη Ζουμπουλιά. Τυχερός της βραδιάς ο κύριος Μανώλης Χρονιάρης που κέρδισε το χρυσό δακτυλιδι προσφορά του Συλλόγου και του χρυσοχοείου Πλουμή, Παραγιουδάκη. Χαιρετισμούς έκαναν οι υποψήφιοι βουλευτές Κος Κώστας Σχοινάς, Κος Γιάννης Μανουράς και ο Κος Φραγκίσκος Παρασύρης.
Επίσημοι προσκεκλημένοι με σειρά αφίξεως ο Προϊστάμενος Πωλήσεων ΟΤΕ Κρήτης και Νήσων Γεώργιος Ζερβός, ο Προϊστάμενος του Κεντρικού Καταστήματος ΟΤΕ Ηρακλείου Κ. Βασίλειος Παπαδογιάννης, ο επίτιμος Πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοπαταμιτών Κ. Εμμανουήλ Χρονιάρης, ο Δ/ντη της ΕΡΑ Ηρακλείου Κ. Φάνης Ζαχαριουδάκης , ο Ταμείας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κ. Γιάννης Σκουλάς , ο Πολιτευτής Ν.Ηρακλείου με την Ν.Δ Κ.Μανουράς Ιωάννης, ο Αντιπρόεδρος των Θρακιωτών Ηρακλείου Κ Γεώργιος Γιανακούδης , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αγγελιανών Κ. Εμμανουήλ Πετράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώνους Μυλοποτάμου Κ. Ζαχαρίας Γεμιστός, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεωδόρας Μυλοποτάμου Κ.Γεώργιος Φλουρής, ο Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Ηρακλείου Κ. Φραγκίσκος Παρασύρης ,ο Δ/ντής της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Υποκαταστήματος Θερίσσου Κ. Γιάννης Σηφάκης , ο Δ/ντής της Γενικής Τράπεζας Αγίου Νικολάου Κ.Γιάννης Παπαγιανάκης, ο Πολιτευτής Ν.Ρεθύμνου με την Ν.Δ Κ. Κώστας Σχοινάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης Αγίου Μηνά Κ Γιάννης Δαμαρλάκης, το επίτιμο μέλος του συλλόγου Κα. Λίτινα Ρούσα, ο Πρόεδρο Εργοληπτικών Δημοσίων Έργων Νομού Ηρακλείου Κ.Αλέξανδρος Κλάδος, ο Πρόεδρος ΔΕΠΤΑΥ και Πρόεδρος Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου Κ. Γεώργιος Παρασύρης. η Δ/τρια της Εταιρείας Κόκαλης Κατεψυγμένα Α.Ε Κ Μαίρη Κόκαλη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου Μυλοποτάμου Κ. Εμμανουήλ Βενιανάκης και ο Αντιπρόεδρο του Γηροκομείου Ρεθύμνης Κ. Στυλιανός Ματθιακάκης,

ΑΦΙΕΡΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ 2009

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ 2009

Χίλια καλώς εσμίξαμε απόψε στου Πετούση
πολλές ευχές ο γεις τ΄αλλού να πει και να ακούσει.
Δύο χιλιάδες και εννιά ευχές θα σας χαρίσω
κι όλους σας φίλους και γνωστούς θα σας καλωσορίσω.
Ευχαριστώ που ήρθατε πάλι κι αυτό το έτος
τη πίτα του Συλλόγου μας να κόψουμε και φέτος.
Σαν μία οικογένεια όλοι μας μονιασμένοι
απόψε θα γλεντήσομε μαζί αγαπημένοι.
Υπάρχει φαγητό καλό μα και κρασί να πιούμε
κι όλοι μας να χορέψουμε ίσαμε να μπορούμε.
Τον Πρόεδρο καλλιτεχνών το Νίκο Ηλιάκη
στο πάλκο θ’ απολαύσομε με κέφι και μεράκι.
Θα μασε παίξει κοντυλιές με το συγκρότημά του
όλοι να ξεφαντώσουμε στο κάθε πάτημά του.
Δώρα πολλά δεν έχουμε μα ένας σας θα πάρει
τον Αϊ – Γιώργη που κρατεί στα χέρια το κοντάρι.
Ο καβαλάρης Άγιος θα τονε προστατέψει
ακόμη κι από Υπουργό το δίκιο τ΄ αν γυρέψει.
Αν θα περάσετε καλά πάλι να ξαναρθείτε
στο πρόεδρό μας Κοσκινά «Ευχαριστώ» να πείτε.

Καλή διασκέδαση,

Δημήτριος Β. Σαμόλης
7 Φεβρουαρίου 2009