Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"ΚΡΗΤΗ" ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ!


ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ!!
ΣΙΓΑΝΟΣ : Χορεύεται με τα χέρια πλεγμένα στους ώμους και αποτελεί την εισαγωγή στον πεντοζάλη. Τα βήματα είναι όμοια με του πεντοζάλη αλλά σιγανά και απαλά. Ο χορός χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες.
ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ: Το όνομα του οφείλεται στα πέντε βήματα (ζάλα) τα οποία επαναλαμβάνονται και γίνονται δέκα. Είναι παρόμοιος με τον χορό "πυρρίχιο", πολεμικό χορό των αρχαίων Ελλήνων. Οι χορευτές, που είναι και άντρες και γυναίκες, είναι πιασμένοι από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα.
ΣΥΡΤΟΣ: Ο συρτός ονομάζεται αλλιώς και Χανιώτικος. Έχει διάφορες παραλλαγές σ'ολόκληρο το νησί ενώ χορεύεται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι πιασμένοι χέρι - χέρι στο ύψος του ώμου. Είναι ήπιος χορός αλλά με πολλές φιγούρες από τον πρώτο χορευτή.
ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ : Το όνομα του προέρχεται από το Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο. Εναλλακτική ονομασία του χορού είναι πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτικος. Χορεύεται μόνο από άντρες και έχει οκτώ βήματα.
ΣΟΥΣΤΑ : Το όνομα του χορού οφείλεται στο ρυθμικό ανεβοκατεβάσματα του κορμιού. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες (σε ζευγάρια) αντικριστά και έχει ερωτικό χαρακτήρα. Αποτελείται από 6 βήματα.
Εκτός από τους 5 αυτούς χορούς υπήρχαν και άλλοι όπως ο απανωμερίτης, ο κατσιμπαρδιανός, κ.α αλλά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορεύονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: