Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση Σπηλαίου Μελιδονίου




Επίσκεψη ανωτάτων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού στο Σπήλαιο Μελιδονίου

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες επισκέφθηκαν το σπήλαιο Μελιδονίου δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Μελιδονίου και του προέδρου του Μανόλη Σκλαβουνάκη με σκοπό την ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση του σπηλαίου Μελιδονίου.

Πρόκειται για τον προϊστάμενο του Γεωλογικού τμήματος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών,  κο Ευάγγελο Καμπούρογλου και τον συνεργάτη του επίσης γεωλόγο κο Βασίλη Γιαννόπουλο.

Στην πρώτη επίσκεψη τους, τον περασμένο Μάιο, πραγματοποίησαν αυτοψία στο ιστορικό σπήλαιο και επισήμαναν τις παρεμβάσεις και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε το σπήλαιο να πάρει, έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση,  την τελική του μορφή και να αξιοποιηθεί ορθολογικά.

Την προηγουμένη εβδομάδα τα δυο στελέχη του υπουργείου πολιτισμού, επισκέφτηκαν και πάλι το σπήλαιο Μελιδονίου με σκοπό να ολοκληρώσουν τις γεωλογικές μετρήσεις τους και να εκπονήσουν εντελώς δωρεάν γεωλογική και υδρολογική μελέτη για το σπήλαιο.

Επίσης έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στον αρχιτέκτονα Αντώνη Γαζανό από το Μελιδόνι όπου θα εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη της διαδρομής των επισκεπτών, καθώς και στον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο Γιώργο Κανελάκη όπου θα αναλάβει την ηλεκτρολογική μελέτη φωτισμού.

Ο τοπογράφος μηχανικός του δήμου Μυλοποτάμου Γιάννης Θ. Τζιρίτας ανέλαβε να επικαιροποιήσει στο τοπογραφικό του σπηλαίου την είσοδο, καθώς έχει αλλάξει τα τρία τελευταία χρόνια μετά από ανασκαφές της αρχαιολόγου Ειρήνης Γαβριλάκη. Το συγκεκριμένο τοπογραφικό που έχει επιβλέψει ο ίδιος ο κος Καμπούρογλου το 1987, αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δωρίστηκε στον πολιτιστικό σύλλογο.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, η εν λόγω υπηρεσία του υπουργείου θα κάνει την δική της θετική εισήγηση στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια το έργο να μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.


Πριν την αναχώρησης τους οι δυο επιστήμονες μαζί με την κα Γαβριλάκη ενημέρωσαν  τους κατοίκους του Μελιδονίου για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ορθολογικά το σπήλαιο Μελιδονίου! 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: