Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κυκλοφοριακό πάρκο απέκτησαν τ’ Αγγελιανά!



Της Στέλλας Μαθιουδάκη


«Σάρκα και οστά» απέκτησε επιτέλους το πρώτο κυκλοφοριακό πάρκο στο νομό Ρεθύμνου, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Αγγελιανών Μυλοποτάμου.
Το πάρκο -που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε- φιλοξενείται σε μία έκταση 300 τ.μ. και η κατασκευή του διήρκησε 6 μήνες χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί των δυο σχολείων, οι γονείς και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής.
«Θέλω να ευχηθώ αυτή η τόσο δύσκολη και επίπονη προσπάθεια να τύχει συμπαράστασης από όλους τους φορείς, έτσι ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να λειτουργήσει αυτό το πάρκο προς όφελος όλων των παιδιών του νομού μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Αγγελιανών, Βάγια Γιαννάκη, η οποία μάλιστα είναι η εκπαιδευτικός που είχε την ιδέα για την κατασκευή του κυκλοφοριακού πάρκου, στην αυλή του σχολείου που διδάσκει.
Από τη δική της πλευρά η διευθύντρια του τριθέσιου δημοτικού σχολείου της περιοχής, Δώρα Μπακάη, σημείωσε πως ο «παρεξηγημένος» Μυλοπόταμος μπορεί να γίνει γνωστός και για έργα ποιότητας και πολιτισμού. «Στοχεύουμε -τόνισε- στο να γίνει γνωστό το πρόγραμμα και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να μπορούν να επισκέπτονται το χώρο εκπαιδευτικές εκδρομές και παιδιά από όλο το νομό, να μαθαίνουν τον Κ.Ο.Κ., ώστε να συμβάλλουμε με κάποιο τρόπο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, γνωρίζοντας ότι ειδικά στις ορεινές περιοχές τα παιδιά πιάνουν τιμόνι από πολύ μικρή ηλικία».
Ωστόσο, ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων, αφού διά στόματος του πρόεδρού του, Νίκου Δασκαλάκη, τονίστηκε πως το έργο αυτό αποτελεί τιμή για το χωριό, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που όλοι μαζί κατάφεραν να υλοποιήσουν.
«Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια αυτή για αυτό και λέμε ότι τέτοια έργα που είναι προς όφελος των παιδιών και αναβαθμίζουν ποιοτικά την περιοχή θα πρέπει να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ώστε να ενισχύονται οικονομικά και να προσπερνιόνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο σχολεία και σύλλογοι ανάλογες πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.



Μια μικρογραφία των δρόμων…

Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι τοποθετημένα 16
συνολικά σήματα οδικής κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν διαβάσεις πεζών, δρόμος διπλής κατεύθυνσης, ποδηλατόδρομος, στάση λεωφορείου και στάθμευση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, πέρα από την περίφραξη εκκρεμούν ακόμα να τοποθετηθούν αυτοκινητάκια και ποδηλατάκια, καθώς και ένα φανάρι.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το εν λόγο πάρκο θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά και ασφάλεια που είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας. «Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που βοηθά στην παιδεία των ανθρώπων, για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, γιατί όλα εξαρτώνται από την παιδεία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς που μόχθησαν για αυτό το πάρκο. Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν οι άνθρωποι αυτοί ενηλικιωθούν και θα περάσουν από αυτό το μέρος», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε και ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας πολιτών για την πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, Γιώργος Καραβιώτης.
Χρήσιμα επίσης στοιχεία για την ψυχολογία της οδικής συμπεριφοράς σήμερα παρουσίασε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ψυχολόγος της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Νάκος. Ο κ. Νάκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων  πως επικρατούν κυρίως αρνητικά συναισθήματα, όπως οργή και  θυμός και έτσι συνήθως δεν υπάρχει σεβασμός στους άλλους οδηγούς στη διάρκεια της οδήγησης. «Υπάρχουν -είπε- τα στερεότυπα, η παθητική οδήγηση, δηλαδή η μίμηση της συμπεριφοράς των άλλων οδηγών και τα διπλά κριτήρια, δηλαδή τη μια να χαρακτηρίζουμε αρνητικά κάποιον παραβάτη και την άλλη όταν εμείς παρανομούμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για την πράξη μας. Την σημερινή εποχή την χαρακτηρίζει επιθετικότητα και βρίσκουμε την οδήγηση ως ένα μέσο εκτόνωσης και εξουσίας».



Παρούσα και η εισαγγελέας εφετών Κρήτης

Στο μεταξύ, το «παρών» στην ειδική αυτή εκδήλωση έδωσε και η εισαγγελέας εφετών Κρήτης, αρμόδια για θέματα ανηλίκων, Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία μιλώντας σε γονείς και μαθητές αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των ανηλίκων, αλλά κυρίως και των ενηλίκων με σκοπό να περιοριστεί -αν όχι να σταματήσει- η άσκοπη αιματοχυσία στην άσφαλτο.

«Μέσα από αυτό το πάρκο θα πάρετε πολλά πράγματα. Θα μάθετε να κυκλοφορείτε με ασφάλεια και βέβαια θα κάνετε και παρατηρήσεις στους γονείς σας. Όταν δείτε τους γονείς σας να καπνίζουν οδηγώντας ή να μιλούν στο κινητό, θα τους πείτε ότι αυτό απαγορεύεται από το νόμο. Όταν δείτε τον πατέρα σας να ανεβαίνει στο μοτοποδήλατο χωρίς να φοράει το κράνος, να του επισημάνετε ότι αυτό απαγορεύεται. «Κινδυνεύεις να χαθείς και εγώ δεν θέλω να μείνω ορφανός», να του τονίσετε. Εσείς μέσα από όσα μαθαίνετε στο σχολείο, πρέπει να τα μεταφέρετε στους γονείς που πολλές φορές φέρονται με επιπολαιότητα», είπε με έμφαση η κα Χρυσογιάννη.
Απευθυνόμενη τέλος στους γονείς η εισαγγελέας εφετών Κρήτης, τους συνέστησε να μην υποκύπτουν με μεγάλη ευκολία στις απαιτήσεις των ανήλικων παιδιών τους από ενοχές και μόνο... «Θα πρέπει -τόνισε- εμείς οι ενήλικες να μην υποκύπτουμε με μεγάλη ευκολία, ενδεχομένως θέλοντας να καλύψουμε τις ενοχές μας στις απαιτήσεις του 15χρονου γιου αγοράζοντάς του δίκυκλο. Όταν αυτό το κάνουμε θα το κάνουμε με υπευθυνότητα και όταν θα το επιτρέπει ο νόμος. Δεν έχουν τεθεί τυχαία κάποιες διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές είναι το απόσταγμα μελετών και εμπειριών που έχουν καταγραφεί. Ας αναλογιστούμε εμείς οι γονείς τις ευθύνες που έχουμε, ας εκπαιδευτούμε κοινωνικά και τότε πραγματικά και η δική μας η δουλειά ως εισαγγελείς θα γίνει λιγότερη και πολύ λιγότερα τα ανήλικα θύματα που θα θρηνούμε

PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια: