Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νίκος Αλεξίου, το πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής που άνθισε


Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Αλεξίου

Γεννημένος στο Ρέθυμνο η μητερα του ηταν απο το Μελιδονι μυλοποταμου

Της Μαργαριτας Πουρναρα

AΠΩΛΕΙΑ. Η ζωή έχει πάντα πικρή ειρωνεία. Χθες, αγαπημένοι φίλοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι των μουσείων, των γκαλερί, του Τύπου τον συνοδεύσαμε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ Νεκροταφείο. Με άνθη αμυγδαλιάς, ανεμώνες, αγριολούλουδα κομμένα από αγρούς, είπαμε το ύστατο αντίο στον Νίκο Αλεξίου, που ήταν σκεπασμένος με ένα σταυρό καμωμένο από κλαδιά ελιάς, σαν να ήταν δικό του έργο.

Εφυγε στα 51 του μόλις χρόνια, έπειτα από σύντομη σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Εσβησε την Παρασκευή, γαλήνιος στο σπίτι του, με πλήρη συνείδηση ότι αποχωρεί. Ενας καλλιτέχνης, που θεωρήθηκε από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα έργο γεμάτο ποιητικότητα, να συνοψίσει με ευαισθησία το πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής που άνθισε, όταν η Ελλάδα άφηνε πίσω της τη μεταπολίτευση και έμπαινε με εκρηκτικότητα, στον καταναλωτισμό και την αμεριμνησία του ’80. Φίλοι αδελφικοί όπως ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης, που του στάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, σήκωσαν το φέρετρό του, συνοδοιπόροι όπως ο Μανώλης Χάρος και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τον αποχαιρέτισαν βουβά, πλήθος καλλιτεχνών όλων των γενεών «αγκάλιασαν» το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, απ’ όπου ακουγόταν η νεκρώσιμη ακολουθία, σιγανά σχεδόν συνωμοτικά μαζί με το κελάιδισμα των πουλιών.

Παρόντες, η Νάντια Αργυροπούλου, η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκη, ο Ανδρέας Κούρκουλας, η Ειρήνη Γερουλάνου, η Ρεββέκα Καμχή, η Κατερίνα Κοσκινά, η Αννα Καφέτζη, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, η Λίνα Τσίκουτα, η οικογένεια Τσόκλη, ο Χρήστος Ιωακειμίδης, η Εφη Στρούζα, ο Αγγελος Σκούρτης, ο Αλέξης Βερούκας, ο Γιώργος Ρόρρης, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Κωσταντίνος Τζούμας, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ο Γεράσιμος Καππάτος, ο Νίκος Ξυδάκης, η Μαρία Μαραγκού, η Παρασκευή Κατημερτζή, ο Αυγουστίνος Ζενάκος, ο Μάρκος Χατζηπατέρας, ο Χρήστος Χαρίσης, η Δανάη Στράτου, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, η Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Λίζυ Καλλιγά κ. ά. πηγη http://www.skai.gr http://news.kathimerini.gr


nikos alexiou
Ανέβηκε από aggelosandreou. - Bίντεο με θέμα την τέχνη και το animation.

Δεν υπάρχουν σχόλια: