Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Η Περιβαλλοντική ομάδα

2. Εισαγωγή

3. Η Ιστορία του κρασιού (το χθες μέσα από τις Ιστορικές πηγές)

4. Η Γλωσσολογική και λαογραφική προσέγγιση του κρασιού και του αμπελιού.

5. Η σημερινή κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας.

6. Οι παραγωγοί του οίνου στην Κρήτη.

7. Επιπτώσεις από τη χρήση του οίνου (θετικές και αρνητικές).

8. Το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη (ζοφερό ή ελπιδοφόρο)

9. Το σενάριο της ταινίας «η αναζήτηση του οίνου στην Κρήτη» ή «…….» ή «…….»

1. Η περιβαλλοντική ομάδα

  1. Βλαχάκης Ελευθέριος
  2. Δανδουλάκης Αλ.- Μιχαήλ
  3. Λυρώνη Βίκυ
  4. Μοσχάκης Ελευθέριος
  5. Νησωτάκη Μαρία
  6. Πραπανίκος Τιμόθεος
  7. Σεληνιωτάκη Πέλλα
  8. Τζιράκη Μαριλένα
  9. Αλεξάκη Ιωάννα
  10. Αναστασάκης Μιχάλης
  11. Βουρλιδάκη Μαρία
  12. Γιαλιτάκη Καλλιόπη
  13. Θαλασσινάκης Χριστόφορος
  14. Κλεισαρχάκη Μιχαέλα
  15. Μηλιωτάκη Μαρία- Ελένη
  16. Παπαργυρίου Γεώργιος
  17. Παρασύρη Άννα
  18. Στεφανάκης Κων/νος
  19. Σηφάκη Δέσποινα
  20. Φραγκιαδάκης Γεώργιος
  21. Χιονακάκη Μαρίνα
  22. Κοκολάκης Αλέξανδρος
  23. Σαντικλλάρη Σωτηρία
  24. Σπυριδάκη Ελένη
  25. Αλεξανδράκη Κάλλια
  26. Χαμαλάκης Εμμανουήλ
  27. Παπαδάκης Αλέξανδρος
  28. Σαριδάκη Ελένη
  29. Σημαιάκη Μαρία
  30. Σηφάκης Νικόλαος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ιστορία κάθε ομάδας, κάθε παρέας έχει τη δική της διαδρομή. Έτσι η πορεία αυτής της ομάδας που είχα την τύχη να είμαι μέλος και να συντονίσω, είχε πολλούς σταθμούς. Είχε ακόμα εξαιρετικούς συνοδοιπόρους παθιασμένους για να φτάσουν στην Ιθάκη της γνώσης και της αναζήτησης.

Στη δύσκολη για την εκπαίδευση εφετινή χρονιά η μικρή αυτή ομάδα έψαχνε απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που ενώ υπήρχε εδώ και δεκαετίες δεν επιχειρήθηκε να δοθούν οι απλές απαντήσεις που η ίδια η Ιστορία έδινε.

Το αγροτικό πρόβλημα όπως αποκλήθηκε βρίσκει τον αμπελώνα της Κρήτης στο κρισιμότερο ίσως στάδιο (εδώ και 2.500 χρόνια) για την εξαφάνιση του. Ποικιλίες που διατηρήθηκαν επί χιλιάδες χρόνια, οικοσυστήματα που έθρεψαν τον άνθρωπο και εκατοντάδες οργανισμούς κινδυνεύουν με ολικό αφανισμό. Μια σημαντική για την βιοποικιλότητα αλλά και την πολιτιστική ποικιλότητα. Η παγκοσμιοποίηση αντί να αποτελέσει ευκαιρία και πλεονέκτημα αποτελεί ήδη μια ορατή και τεράστια απειλή.

Το υλικό που βρέθηκε στην πορεία αυτού του σχεδίου εργασίας (η οποία προέκυψε από την ενασχόληση εκτός του ανηλεούς και σφικτού ωρολογίου-επέκταση του αναλυτικού- προγράμματος του σχολείου) με εντυπωσίασε ευχάριστα.

Ειδικά το υλικό που αφορά την Ιστορία του αμπελιού και του οίνου νομίζω για πρώτα φορά συνθέτει τόσες πολλές και διαφορετικές πηγές. Ο συνδυασμός της τεράστιας ενέργειας (με τον άπειρο χρόνο) που έβαλαν όλοι (μαθητές /μαθήτριες καθηγητές καθηγήτριες) μαζί με τον ενθουσιασμό στις ομάδες, οδήγησε σε μια πλημμυρίδα υλικού που δύσκολα αξιολογούνταν. Μέσα από τα φίλτρα της ομαδικής δουλειάς αλλά και των «εσωτερικών παρουσιάσεων» προέκυψε το παρακάτω υλικό.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΑΔΙΑ ΡΑΚΙΣ


Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"ΚΡΗΤΗ" ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ!


ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ!!
ΣΙΓΑΝΟΣ : Χορεύεται με τα χέρια πλεγμένα στους ώμους και αποτελεί την εισαγωγή στον πεντοζάλη. Τα βήματα είναι όμοια με του πεντοζάλη αλλά σιγανά και απαλά. Ο χορός χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες.
ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ: Το όνομα του οφείλεται στα πέντε βήματα (ζάλα) τα οποία επαναλαμβάνονται και γίνονται δέκα. Είναι παρόμοιος με τον χορό "πυρρίχιο", πολεμικό χορό των αρχαίων Ελλήνων. Οι χορευτές, που είναι και άντρες και γυναίκες, είναι πιασμένοι από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα.
ΣΥΡΤΟΣ: Ο συρτός ονομάζεται αλλιώς και Χανιώτικος. Έχει διάφορες παραλλαγές σ'ολόκληρο το νησί ενώ χορεύεται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι πιασμένοι χέρι - χέρι στο ύψος του ώμου. Είναι ήπιος χορός αλλά με πολλές φιγούρες από τον πρώτο χορευτή.
ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ : Το όνομα του προέρχεται από το Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο. Εναλλακτική ονομασία του χορού είναι πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτικος. Χορεύεται μόνο από άντρες και έχει οκτώ βήματα.
ΣΟΥΣΤΑ : Το όνομα του χορού οφείλεται στο ρυθμικό ανεβοκατεβάσματα του κορμιού. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες (σε ζευγάρια) αντικριστά και έχει ερωτικό χαρακτήρα. Αποτελείται από 6 βήματα.
Εκτός από τους 5 αυτούς χορούς υπήρχαν και άλλοι όπως ο απανωμερίτης, ο κατσιμπαρδιανός, κ.α αλλά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορεύονται

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΑΔΙΑ ΡΑΚΙΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 22-11-09 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 Ο ΣΥΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΒΡΑΔΙΑ ΡΑΚΙΣ ΣΕ ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΒΕΝΕΡΑΤΟ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΗΛ 6978483808
ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ