Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση Σπηλαίου Μελιδονίου




Επίσκεψη ανωτάτων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού στο Σπήλαιο Μελιδονίου

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες επισκέφθηκαν το σπήλαιο Μελιδονίου δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Μελιδονίου και του προέδρου του Μανόλη Σκλαβουνάκη με σκοπό την ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση του σπηλαίου Μελιδονίου.

Πρόκειται για τον προϊστάμενο του Γεωλογικού τμήματος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών,  κο Ευάγγελο Καμπούρογλου και τον συνεργάτη του επίσης γεωλόγο κο Βασίλη Γιαννόπουλο.

Στην πρώτη επίσκεψη τους, τον περασμένο Μάιο, πραγματοποίησαν αυτοψία στο ιστορικό σπήλαιο και επισήμαναν τις παρεμβάσεις και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε το σπήλαιο να πάρει, έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση,  την τελική του μορφή και να αξιοποιηθεί ορθολογικά.

Την προηγουμένη εβδομάδα τα δυο στελέχη του υπουργείου πολιτισμού, επισκέφτηκαν και πάλι το σπήλαιο Μελιδονίου με σκοπό να ολοκληρώσουν τις γεωλογικές μετρήσεις τους και να εκπονήσουν εντελώς δωρεάν γεωλογική και υδρολογική μελέτη για το σπήλαιο.

Επίσης έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στον αρχιτέκτονα Αντώνη Γαζανό από το Μελιδόνι όπου θα εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη της διαδρομής των επισκεπτών, καθώς και στον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο Γιώργο Κανελάκη όπου θα αναλάβει την ηλεκτρολογική μελέτη φωτισμού.

Ο τοπογράφος μηχανικός του δήμου Μυλοποτάμου Γιάννης Θ. Τζιρίτας ανέλαβε να επικαιροποιήσει στο τοπογραφικό του σπηλαίου την είσοδο, καθώς έχει αλλάξει τα τρία τελευταία χρόνια μετά από ανασκαφές της αρχαιολόγου Ειρήνης Γαβριλάκη. Το συγκεκριμένο τοπογραφικό που έχει επιβλέψει ο ίδιος ο κος Καμπούρογλου το 1987, αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δωρίστηκε στον πολιτιστικό σύλλογο.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, η εν λόγω υπηρεσία του υπουργείου θα κάνει την δική της θετική εισήγηση στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια το έργο να μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.


Πριν την αναχώρησης τους οι δυο επιστήμονες μαζί με την κα Γαβριλάκη ενημέρωσαν  τους κατοίκους του Μελιδονίου για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ορθολογικά το σπήλαιο Μελιδονίου! 

ΠΗΓΗ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εφημερίδα "Μυλοποταμίτικα Νέα"

Κατεβάστε το τελευταίο φύλλο σε μορφή pdf.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011


Έξι ανεμογεννήτριες των 0,85 MW η καθεμία με προσδοκώμενη παραγωγή περίπου 9,5 εκατ. kWh ετησίως, για τις ενεργειακές ανάγκες 2.300 νοικοκυριών, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο αιολικό πάρκο Κουλούκωνας της Enel Green Power σε πλαγιά του Ψηλορείτη στο Δήμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για μεγάλη επένδυση από πλευράς της Enel Green Power, εταιρείας με ευρεία παρουσία στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 172 MW σε Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Starage, υπεύθυνος της Enel Green Power, με την ευκαιρία λειτουργίας του αιολικού πάρκου στον Μυλοπόταμο «Επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω επιπλέον 40 MW από αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά υπό κατασκευή έργα».

Η Ελλάδα, η οποία εκδηλώνει υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος αναφορικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Francesco Starace, έχει τη δυνατότητα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα ήδη υπάρχοντα πάρκα ανανεώσιμων πηγών, αλλά και όσα έχουν προγραμματισθεί να λειτουργήσουν και θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 10.500 τόνους CO2 το χρόνο.


Φίλιππος Καραμέτος  - zougla.gr

"Έσκισαν" τα παιδιά του Μυλοποτάμου στις Πανελλαδικές


Επειδή έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε, να βλέπουμε και να ακούμε κακές ειδήσεις για την περιοχή Μυλοποτάμου, να και μια είδηση που σίγουρα είναι άκρως θετική και αποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή έχει πολλά νέα παιδιά που βάζουν στόχους και τα καταφέρνουν. Με βάση λοιπόν την ανακοίνωση των επιτυχόντων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, το Ενιαίο Λύκειο του Περάματος Μυλοποτάμου καταφέρνει για μια ακόμη χρονιά μια σημαντική πρωτιά στο Ρέθυμνο. Το συγκεκριμένο λύκειο είναι το πρώτο σε αριθμό επιτυχόντων από όλα τα λύκεια της ενδοχώρας και το 4ο σε ολόκληρο το νομό, πίσω από τα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου, που έχουν διπλάσιους μαθητές. Αυτό όμως που σίγουρα κάνει την επιτυχία του Ενιαίου Λυκείου Περάματος ξεχωριστή είναι ότι από τους 44 μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις πέρασαν οι 32, ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σχεδόν το 90%. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα παιδιά που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, απέδειξαν ότι όταν έχεις όραμα όλα μπορούν να γίνουν. Μπράβο λοιπόν στο Ενιαίο Λύκειο Περάματος, που σίγουρα στέλνει και ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον του υπερήφανου τόπου μας. neakriti.gr