Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ιδαίων Αντρών

Σύμφωνα με τους μύθους η Σπηλιά Ιδαίο Άντρο ήταν ο τόπος γέννησης του Δία, για να προστατευθεί από τον πατέρα του τον Κρόνο, που θα τον κατάπινε ζωντανό, όπως είχε κάνει πιο πριν στους αδελφούς και τις αδελφές του. Εδώ τον έτρεφε η κατσίκα, νύμφη Αμάλθεια. Προστατευόταν από τους Κουρήτες, οι οποίοι χόρευαν και χτυπούσαν τα όπλα τους για να καλύψουν το κλάμα του μωρού Δία. Αυτός ο μύθος αμφισβητείται από όσους αναφέρουν ως τόπο γέννησης του το Δικταίον Άντρον στο οροπέδιο του Λασιθίου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, το μωρό Δίας γεννήθηκε στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον και στη συνέχεια ανατράφηκε ως παιδί στο Ιδαίον Άντρον από τους βοσκούς του Οροπεδίου Νίδα. Ο Ζευς συχνά ονομάζεται "Κρητογενής" δηλαδή γεννημένος στην Κρήτη. Οι Κρητικοί πίστευαν ότι ο Δίας δεν ήταν αθάνατος κι αντίθετα με την επικρατούσα ελληνική πίστη θεωρούσαν ότι πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε χρόνο. Το κεφάλι του πεθαμένου Δία φαίνεται στο βουνό Γιούχτας, έξω από το Ηράκλειο. Αυτή η πίστη των Κρητικών συνεχίζει την παράδοση της παλιάς Μινωικής θρησκείας (στην οποία ο Νεαρός Θεός πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε χρόνο) και την εισάγει στην Ελληνική θρησκεία.

Ιστορικά είναι ξεκάθαρο ότι τόσο το σπήλαιο στο Οροπέδιο του Λασιθίου όσο και το σπήλαιο στο Νίδα ήταν χώροι λατρείας κατά τα Μινωικά και τα πρώτα Ελληνιστικά χρόνια. Η σπηλιά του Τραπεζά στο Λασίθι χρησιμοποιήθηκε κατά τα πρώτα Μινωικά χρόνια αλλά αργότερα υποσκελίστηκε από τη σπηλιά του Ψυχρού στο ίδιο οροπέδιο, ενώ τα μεταγενέστερα δείγματα φανερώνουν ότι κι αυτή αντικαταστάθηκε από το σπήλαιο Δικταίον Άντρον στο οροπέδιο Νίδα, κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια.

Οι ανασκαφές στη σπηλιά έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στο τέλος της νεολιθικής εποχής. Κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής η σπηλιά έγινε τόπος θυσιών στη θεά της γονιμότητας ενώ αργότερα έγινε τόπος θυσιών στο Δία.

Η σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.540 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελείται από ένα μεγάλο δωμάτιο στο άνοιγμα και δύο οριζόντια δωμάτια που ανοίγουν στο εσωτερικό άδυτο της σπηλιάς. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα, γι αυτό η σπηλιά είναι κλειστή για το κοινό.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον καθηγητή Μαρινάτο κι αποδείχτηκε η χρήση του σπηλαίου κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Οι πρόσφατες ανασκαφές στο σπήλαιο ενδιέφεραν για τα ευρήματα των χαμηλότερων θέσεων της σπηλιάς. Το σπήλαιο είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τα Νεολιθικά χρόνια. Τελευταία μια θαυμάσια μπρούτζινη ασπίδα βρέθηκε άθικτη.
http://www.kritesegaleo.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων-Θέση «Λατζιμάς»

Σάββατο 21 Μαΐου Δήμος Ρεθύμνου
Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων-Θέση «Λατζιμάς»



-11:00: Προσέλευση επισήμων Αρχών και βετεράνων πολεμιστών στον χώρο του Ηρώου, απόδοση τιμών από το άγημα της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και την Μπάντα της ΕΛ.ΑΣ., έναρξη τελετής.

Χαιρετισμοί από τους: Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κυρία Μαρία Λιονή, δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γεώργιο Μαρινάκη και τον πρόεδρο της ΠΟ.ΚΙ.ΜΥ, κ. Σπύρο Τρούλη.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου, προσκλητήριο των νεκρών, εγερτήριο σάλπισμα, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, παράθεση δεξίωσης από τον δήμαρχο Ρεθύμνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρίνου και την Ενορία Πρίνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΛΕΠΑ 2011









ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανωγείων 2 και Θερίσσου

Τηλ.fαχ. 2810253637 2810262501

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Μυλοποτάμου και ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου εόρτασαν την Κυριακή 15-5-2011 για ένατη συνεχή χρονιά στην Ι. Μονή Χαλέπας Μυλοποτάμου, τη γιορτή μνήμης και αγάπης προς τους πεσόντες νεκρούς κληρικούς και λαϊκούς της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου και γενικότερα της Κρήτης, κατά τους μακραίωνους απελευθερωτικούς αγώνες του Κρητικού λαού.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση από τους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Έγιναν σχετικές ομιλίες από τον Δήμαρχο Μυλοποταμου κ. Δημήτριο Κόκκινο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου κ. Αλέξανδρο Κοσκινά. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους

Πεσόντες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των νεκρών. Έγινε η απονομή πλακέτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου στην τέως Νομάρχη Ηρακλείου κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη, για την πρόθυμη συμμετοχή και αρωγή της σε εκδειλώσεις και δράσεις του συλλόγου την πλακέτα παρέλαβε ο τέως αντινομάρχης Ηρακλείου κος Γεώργιος Μαρής ένεκα ανειλημμένων υποχρεώσεων της κας Νομάρχου. Μετά το τέλος της γιορτής προσεφέρθη σε όλους τους παρευρισκομένους το παραδοσιακό πιλάφι με βραστό κρέας τυρί ,ελιές και άλλα εδέσματα με κρασί και αναψυκτικά .Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Πορφύριο Αουάντ Ηγούμενο της μονής τους Αιδεσιμότατους Θεόδωρο Σηφάκη και Γεώργιο Μυρθιανό

Για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, τον τέως Νομάρχη Ρεθύμνης κο Γεώργιο

Παπαδάκη ,τον τέως Αντινομάρχη Ηρακλείου κο Γεώργιο Μαρή,τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κο Δημήτριο Κόκκινο συγχορηγό της γιορτής για την πολύτιμη συμβολή και αγαστή συνεργασία του,τους Αντιδημάρχους κους Αστρινό Νύκταρη,

Γεώργιο Καφάτο, τον πρόεδρο Δ.Ε.Υ.Α.Μ κο Γεώργιο Κλάδο, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους Διευθυντές προισταμένους υπηρεσιών φορέων , οργανώσεων, τους ιεροψάλτες κους Γιώργο Κορναράκη, Μιχάλη Σαμόλη, Γιώργο

Σωπασή, τους προέδρους των πολιτιστικών Συλλόγων Κρυονερίου, Απλαδιανών,

Χώνους,που παρευρέθησαν και βοήθησαν, Νίκο Βερτούδο, Ελένη Μαυράκη, Ζαχαρία Γεμιστό, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου μας Σπύρο Βενιανάκη για τη συμαντική και πολύτιμη βοήθειά του στην όλη εκδήλωση. Επίσης ευχαριστούμε από την Παννελήνια Ένωση Μυλοποταμιτών τον αντιπρόεδρο κο Γεώργιο Φλουρή και τα μέλη κους Μανώλη Τρούλη και Μανώλη Βενιανάκη ,τον πρόεδρο Λυράρηδων Κρήτης κο Νίκο Ηλιάκη,τον πρόεδρο της Λαογραφικής εταιρίας Ρεθύμνης κο Μιχάλη Τρούλη. Τον πρόεδρο της παγκρήτιας στέγης πολιτισμού κο Στρατή Γερομουσταλάκη,τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αγιομαμητών Αβδελιανών κο Μιχάλη Σαρρή.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης τον κ. Μανώλη Παρασύρη από τα Ζωνιανά για τα τυροκομικά προϊόντα που διέθεσε, τον κ Εμμανουήλ Ρουμπάκη και την κα Διονυσία για το ότι προσέφεραν και τον Δήμο Μυλοποτάμου.

Χαιρετισμό έστειλαν που ένεκα ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρασαν να παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, οΥφυπουργός προστασίας του πολίτη κος Μανώλης Όθωνας ,Η Ολγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής Ρεθύμνης και ο Μανώλης Στρατάκης βουλευτής Ηρακλείου .Ο Πρόεδρος του Συλλόγου παρουσίασε το νεοϊδρυθέν χορευτικό τμήμα και το αποτελούν τα κορίτσια Ειρήνη και Δέσποινα Σαμόλη,

Ευαγγελία Λενακάκη , Καλλιόπη Σκουρβουλιαννάκη και τα αγόρια Γεώργιος Κοσκινάς, Ελευθέριος Ζερβός, Γεώργιος Βενιανάκης και Θεόδωρος Παπαδάκης. Λύρα έπαιξε ο Γεώργιος Βάμβουκας και λαούτο ο Νεκτάριος Κοντογιάννης. Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς των παραδοσιακών στολών

1) την τέως Νομάρχη Ηρακλείου Βαγελλιώ Σχοιναράκη, τον τέως Αντινομάρχη Ηρακλείου κο Γιώργο Μαρή ,και τον Ν.Ο,Π.Ε. Η. Ηρακλείου.

2) τον τέως Νομάρχη Ρεθύμνης κο Γιώργο Παπαδάκη και τον τέως Αντινομάρχη

Ρεθύμνης κο Γιάννη Νικολούδη.

3) την κα Ελευθερία Παρασύρη πού έραψε τις ανδρικές στολές και δώρισε μία στο Σύλλογο

4) την κα Βασιλική Μεσαριτάκη που έραψε τις γυναικείες στολές και δώρισε μία στο σύλλογο.

5) την ιδιοκτήτρια του κέντρου Κουρήτες κα Αικατερίνη Αλεξάκη .

6) τον κο Γιώργο Ζερβό τέως προιστάμενο Ο.Τ.Ε. Κρήτης και Νήσων.

7) τον κο Αλέξανδρο Κλάδο Πολιτικό Μηχανικό.

8) τον κο Γεώργιο Κοσκινά Κρεοπώλη.

9) τον κο Γεώργιο Συνατσάκη Δομική Κρήτης Α.Ε.

10 τον κο Φρασκίσκο Παρασύρη Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μυλοποταμιτών.

11τον κο Βασίλειο Παπαδογιάννη Προιστάμενο κεντρικού καταστήματος Ο.Τ.Ε Ηρακλείου.

12) τον κο Κώστα Κουτάντο Γεωπόνο.

13) τον κο Μανόλη Κοσκινά Γεωπόνο.

14) τον κο Απόστολο Κλινάκη Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης

15) τον κο Γεώργιο Λενακάκη Ιδιωτικό Υπάλληλο

16) τον κο Αλέξανδρο Κοσκινά Πρόεδρο του ΣυλλόγουΜυλοποταμιτών

17) τον κοΓιάννη Μπαγκέρη Γραφείο Τελετών μέλος Δ. Σ του Συλλόγου Μυλοποταμιτών.

18) τον κο Γιώργο Σκουραδάκη του Ιωάννη συνταξιούχο Δ. Ε.Η. μέλος Δ.Σ.του Συλλόγου Μυλοποταμιτων Ηρακλείου

19) τον κο Εμμανουήλ Χρονιάρη Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου.

20) τον κο Βασίλειο Βερτούδο Αθλητικά καταστήματα στο Ηράκλειο.

21) τον κο Γεώργιο Μαυρογιάννη Διευθυντή Αναπτυξιακής

22) τον κο Γεώργιο Παρασύρη Φαρμακοποιό Πρόεδρο Δ ΕΠΤΑΥ, Πρόεδρο Πολυτέκνων Ηρακλείου.

23) τον κο Γεώργιο Στεφανάκη Μοτοποδηλατεμπορική με δύο καταστήματα στο Ηράκλειο.

24) τον κο Νίκο Παρασύρη Διευθυντή Περιφέρειας.

Όσοι θέλουν να τους μιμηθούν ας επικοινωνήσουν με το Δ Σ.. του Συλλόγου και τον Πρόεδρο. Για την εκδρομή που έγινε μετά την εκδήλωση της Χαλέπας ευχαριστούμε θερμότατα τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Σωτήρος Πατέρα Γεράσιμο για την ενημέρωση και πρόθυμη φιλοξενία και τα κεράσματά του, τον κο Νίκο Αποστολάκη συνταξιούχο εκπαιδευτικό για την ενημέρωση στην αρχαία Ελεύθερνα, την Ηγουμένη και τις αδελφές στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης για τη φιλοξενία και ενημέρωση, τη διεύθυνση του Δαλαμβέλου για το πλούσιο δείπνο που μας προσέφερε και την άψογη εξυπηρέτηση, το ραδιοφωνικό σταθμό Τάλως Μυλοποτάμου, καθώς επίσης τις εφημερίδες Ηρακλείου και Ρεθύμνου για την παρουσίαση και προβολή των εκδηλώσεων μας

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Γ Ν Ω Σ Τ O Π Ο Ι Η Σ Η

Γ Ν Ω Σ Τ O Π Ο Ι Η Σ Η

Ο Δήμος Μυλοποτάμου και ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου

οργανώνουν στην Ιερά Μονή Χαλέπας Μυλοποτάμου την Κυριακή

15 Μαΐου 2011 από τις 8 π. μ. την Γιορτή Μνήμης και Αγάπης προς

τους πεσόντες νεκρούς κληρικούς και λαϊκούς της ευρύτερης περιοχής

του Μυλοποτάμου, κατά τους μακραίωνους απελευθερωτικούς αγώνες

του Κρητικού λαού. Θα χαρούμε πολύ να παρευρεθείτε στην εκδήλωση

μας και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας. Στο τέλος της εκδήλωσης

o Δήμος και ο Σύλλογος θα παραθέσουν γεύμα στους παρευρισκόμενους.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ την εκδήλωση συνεπικουρούν Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αγριδίων, Αϊμονα, Απλαδιανών, Βενίου, Κρυονερίου, Χώνους. Όσοι θέλουν να παραυρεθούν θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την Xανιόπορτα 7:30π.μ την παραπάνω ημερομηνία.

Για πληροφορίες συμμετοχή στό τηλ. 2810 262501 μέχρι 10 Μαΐου.

Επίσης θα τιμηθεί από το Σύλλογο μας η τέως Νομάρχης Ηρακλείου Κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη για την πρόθυμη συμμετοχή και αρωγή της στις εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου μας.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τον Σταύρο Καλλέργη την Κυριακή στο Μπραχίμο


Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Μυλοποτάμου, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και το Ίδρυμα Κοινωνικών και Ιστορικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης» διοργανώνουν την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου εκδήλωση μνήμης και τιμής, αφιερωμένη στον Σταύρο Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

10:00 Έναρξη εκδήλωσης

Επιμνημόσυνη δέηση

10:15 Χαιρετισμοί οργανωτών & επισήμων

10:30 Ομιλία για τον Σταύρο Καλλέργη, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Κοινωνικών & Ιστορικών Ερευνών, κ. Νίκο Μαρκάτο, π. πρύτανη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

http://www.rethemnosnews.gr/